Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když zpátky do dětství, tak jedině vlakem

... s výhradou přikývla ségra, když jsem jí pozval na výlet do pravěku. Její podmínka mě vrátila o hodně let zpátky. Ano, za našeho dětství cestování vonělo kouřem pekelným a párou.

Navíc naše dětské Eldorádo bylo na periférii v ulici U kolejí a tak jsme ten štiplavý kouř, kterým voněly dálky, důvěrně znali. Nákladní soupravy jen projížděly, ty osobní stavěly. To se pak běželo ke stojící lokomotivě, která při čekání pravidelně oddychovala. Když ušmudlaný mašinfíra, který malému zvědavému klukovi občas z okénka kabiny pokynul, byl pro mě ten největší kámoš.

Když průvodčí zavolala „hotovóó“, ozvala se trubka vlakvedoucího a zahoukání. Mašinfíra zatáhl za páku a lokomotiva se vzepjala jak dostihový kůň na startu. Dvakrát se ohnivému oři prudce protočila kola a s hlasitým zafuněním z komína vyrazil sloup hustého kouře. Krátce zarachotily nárazníky a vagónky poslušně, po stříbrné lince kolejí, následovaly pekelný stroj. Nemohu nezmínit průvodčí, které uměly naskakovat do rozjíždějící se soupravy. Popeláři tuhle frajeřinu taky ovládali, jenže měli jen ušmudlaný zástěry a ne modrou uniformu a hlavně jim chyběla kabela s kleštěmi na štípání lístků.

Dálky naplno zavoněly, když se jelo k babičce. To se jezdilo z Wilsoňáku. Něco úžasného pro malého kluka. Vstupní hala Hlavního nádraží měla daleko vyšší strop než kostel u babičky, nu k neuvěření. I výzdoba je bohatá, ale trochu jiná než ve venkovském svatostánku. Jsou tu i nahatý ženský, ale co hlavně, uprostřed v podlaze je obrovský jícen, který polyká lidičky a vyvrhuje davy.

Na Plzeň se jezdilo z prvního nástupiště, kde jsem na chvíli osiřel, protože můj starší bratranec si šel stoupnout do fronty k telefonní budce. Já se ale nenudil, bylo na co koukat. To hemžení na jiných nástupištích i poletování holubů pod nebetyčným stropem obrovských oblouků zastřešení. Hlavu jsem si mohl ukroutit, jaká to byla výška. 

Ač je naše kolej zatím prázdná, kolem to začíná ožívat.  Po ploše nástupiště přijel malý vláček s vozíky plných balíků. Řidič ho kočíruje dvěma holemi, skoro takovými, jaké má děda pověšené na půdě.

      „Kam jedeš, bohatýre,“ zeptá se pan ještěrkář, když si po zastavení zapaluje cigaretu. K babičce. Řeknu to chlubivě, protože vím, že mi to určitě bude závidět. To už ale po propletenci kolejí a vyhýbek, něco tlačí kroutící se šňůru vagonů na naší kolej. Jen co se sykotem zaskřípají brzdy, začne cvrkot. Věší se orientační cedule na boky vozů, balíky z vozíků ještěrky mizí v pošťáckém vagoně, nějaký pán proklepává dlouhým kladivem kola vlaku, lidi začínají pobíhat, svolávat se a nastupovat.

Popotáhnu kufr, který nesmím spustit z očí, ale chci lépe vidět na lokomotivu. Tak tohle je jiná liga než ty lokálky, co projíždí kolem naší ulice. Už proto, že má ta velká plechová křídla vpředu na bocích. K čemu jsou, jsem se dozvěděl o hodně později, tehdy mi ale stačilo přesvědčení, že každá správná mašina je prostě musí mít. Také má obrovská červená kola, i spletenec pák je krásně barevný. Z lokomotivy sálá odhodlání, teplo i vlhko páry, které znám z naší prádelny. Občas si ta ocelová obluda komínem funivě povzdechne, ale zatím ten ohnivý oř, než ho mašinfíra dloubne do slabin, poslušně čeká.

      „Hórké párky, pívo, hórké párky“. Prodavači v bílých pláštích se proplétají nástupištěm zaplněným už většinou těmi, co se přišli rozloučit, nebo těmi, co dokuřují cigaretu. Jen co dozní pronikavý hvizd parní píšťaly, tak to s námi cukne, zarachotí nárazníky, bouchnou ještě poslední nezavřené dveře a za okny, přes kouř a páru, se pohne svět. Jedeme. Venku ubíhá krajina, je to fofr a stále je na co koukat. Nové obrazy odsouvají ty ještě před chvilkou nové někam dozadu, někam pryč, vlastně do minulosti, protože nevstoupíš dvakrát do stejné řeky.

Jasně, celý život nás to žene stále dopředu. Vyhlížet obzory, moc se neohlížet a vůbec se nevracet. Dnes, jak mi léta přibývají, se občas ohlédnu. Že zpáteční jízdenka do stanice „Dětství“ neexistuje, vím. Vlastně jsem o tom nikdy nepřemýšlel, protože je to blbost. Tak proč je mi to teď najednou líto.

Autor: Zdeněk Kloboučník | čtvrtek 4.1.2018 15:40 | karma článku: 17,03 | přečteno: 291x
  • Další články autora

Zdeněk Kloboučník

„Ale dědo, kurva se neříká,...

...máš tu vnučky tak se ovládej, co z těch holek potom má vyrůst“, opře se do mě manželka pro moje prostořeké zaklení. Do nastalého ticha se po špičkách ozve odvážnější z potomků.

7.1.2024 v 15:03 | Karma: 21,16 | Přečteno: 599x | Diskuse

Zdeněk Kloboučník

I moje generace měla svoje důchodce

Žádná trága, bylo to normálka, tak proč je to dnes trochu jinak? Já si fakt nevzpomínám, že my, co jsme tehdy chodili hákovat, nadávali na ty, co měli odhákováno a užívali si důchod.

16.10.2023 v 11:19 | Karma: 36,64 | Přečteno: 1069x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

Cikáni a gádžové

Nedávno na Interview TV24 byl hostem pan Patrik Banga. Bezesporu člověk s velkým renomé. V jednom mě ale překvapil, když na konstatování redaktora, že většinová společnost spíš straní Ukrajincům snad proto, že oni pracují?

11.8.2023 v 17:46 | Karma: 39,12 | Přečteno: 1790x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

Pan prezident

Pan prezident se chová opatrně a diplomaticky. Tady připusťme, že asi musí, chce-li být hlavou nás všech. Přesto se někomu může zdát, že je to chvílemi jak u chytrý Horákyně, co dokázala bejt nahá i voblečená.

1.7.2023 v 18:09 | Karma: 26,01 | Přečteno: 639x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

Casanovou na starý kolena

Umění balit holky se v partě kluků a později chlapů, už od puberty vždycky cenilo. Kdo to uměl, stál na vyšším šprinclíku hierarchistických štaflí začínajících mistrů světa.

23.3.2023 v 21:45 | Karma: 20,88 | Přečteno: 405x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1318x
Důchodce na plnej úvazek

Seznam rubrik