Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bacha, je tu Máňa

„To říkáte ale pěkný voloviny, tak to vůbec nebylo“, skočil do hovoru tří dědků ženský hlas, jehož majitelka za našimi zády čekala, až jí automat naplní kelímek kávou.

Trojice rentiérů otočila pohledy od debatního stolku na názorového vetřelce. Trochu zaskočeni situací, koukají dědulové nechápavě na vrstevníka v ženským podání.

Naše rada „moudrých“, na jejichž moudrost už dávno není nikdo zvědavej, se tu schází ke klábosení ve vstupním vestibulu marketu každou středu v nějaký čas, ale tahle situace je novinkou. Většinou ti, co dostali chuť na kafe z automatu, nás míjí bez povšimnutí. Někdy možná s ušklíbnutím, „dědkové se doma nuděj“.

Já jsem tu „náplava“, ale místní kluci mě vzali kdysi přes nohejbal mezi sebe a pěkně nám to ladí. Je osvěžující slyšet, že se svými trampotami, co přinášejí léta, nejsem sám. Empatie vrstevníků je skoro dokonalá. Už dávno nehledám vcítění u mladejch, protože stále platí, že sytej hladovýmu nevěří. Sdělená radost se násobí, starost se trochu dělí a je u toho i sranda, protože i stáří se umí smát. A teď do tý debatní idylky hodila „vídle“ nějaká baba. Možná jsme se už nadechovali, že jí pošleme někam, kdyby se ta paní najednou neusmála svým amortizovaným chrupem s oslovením jednoho z nás.

„Jarouši, Jardo, no seš to ty? No jasně, Jarda Holickej. Říkali jsme ti Holátko.“ Oslovený kámoš zrozpačitěl. Je poznat jak chaoticky listuje v paměti, co v našich létech už není nic na nástěnku.  Nebejt toho, že mu babka hodila berličku, myslím, že by to nedal.

„Nó, Marie Jáklová, pamatuješ, chodili jsme spolu na základku.“

„Jasně, Maruš, už vím“, jen opatrně přikyvuje. My ostatní s mírným úsměvem pozorujeme klopýtání kamaráda taženého do pravěku. Zdá se ale, než samotný setkání se spolužačkou mu větší radost udělalo, že ve svý paměti našel ten správnej šuplík.

Jo, je jiná doba, prolítlo mi hlavou. V časech „bejvávalo“ jsme holky oslovovali spíše my kluci. Kdo nebyl vyloženě fešák, musel zaujmout jinak, většinou kecama. A kdo to neuměl a použil třeba to voprejskaný, „slečno nevíte náhodou kolik je hodin“, to na naše kočky ani tehdá neplatilo.

A tak do našeho debatního kroužku vstoupil ženskej element. Ženský jsou fajn, to jó, ale nesmí bejt revolucionářky. Máňa věděla, že se scházíme každou středu a málokdy vynechala. Tahle Johanka z Arku naředěná Annou proletářkou nás zakrátko argumentačně přečíslila. Dokonce jsem si jí dokázal představit jako dominu v kožený zástěře a s bičíkem v ruce.

Netrvalo dlouho a začala nám bejt protivná. Jako sláma z buranskejch bot z ní čouhalo její přesvědčení, že vona je chytrá a my tak trochu ducha mdlýho. Prostě my byli pro ni a její pravdu pole neoraný, a to byla její parketa. Neměla ráda komouše. Ale jo, i my jsme si taky kopli, ale když to začala bejt vobehraná písnička, přestalo nás to bavit. Máňu ale ne. Jednou to Jarouš, její bejvalej spolužák, nevydržel a vytáhl trumf.

„Počkej Maruš, co to povídáš. Já si tě pamatuju, že jsi při slavnostních setkáních, jako třeba vo prvním máji nebo VŘSR v tělocvičně, seděla za předsednickým stolem. Dřepělo vás tam v tom školním výboru víc a já ti vážně nic nevyčítám a co taky. I většina z nás měla modrý košile s nášivkou ČSM (Československý svaz mládeže). Jen mi řekni, když už tě tady máme, co znamenalo tvoje gesto vztyčený pravice se zaťatou pěstí. To bylo nějaký svazácký hajlování nebo co. Já to nikdy nepochopil.“ Máňu to trochu přibrzdilo, ale hned přidala plyn.

„Hovno hajlování. To byl povel do sálu, abyste drželi huby. Dělali jste tam bordel a neposlouchali. A ty si příště takový kecy nech, takys nebyl svatej.“

„No nebyl, to máš pravdu, jen mě překvapuje tvůj názorovej kotrmelec. Za čím vlastně stojíš, za co bojuješ?“

„Za pravdu, chlapečku, vždycky za pravdu.“

No nic. Marie po tomto už mezi nás přestala chodit. Ještě chvilku jsme si jí brali na paškál, ale jinak to byla vlastně epizodka. Že si časem najde jinou partu, o tom není pochyb. To už je takovej typ lidí. Tyhle věčný bojovníky známe všichni. Světla ramp a mikrofony jsou pro jejich pravdu asi něco jako droga. Máňa tedy zmizela, ale příště si dáme bacha.

Autor: Zdeněk Kloboučník | pátek 12.2.2021 9:38 | karma článku: 20,07 | přečteno: 612x
  • Další články autora

Zdeněk Kloboučník

„Ale dědo, kurva se neříká,...

...máš tu vnučky tak se ovládej, co z těch holek potom má vyrůst“, opře se do mě manželka pro moje prostořeké zaklení. Do nastalého ticha se po špičkách ozve odvážnější z potomků.

7.1.2024 v 15:03 | Karma: 21,16 | Přečteno: 599x | Diskuse

Zdeněk Kloboučník

I moje generace měla svoje důchodce

Žádná trága, bylo to normálka, tak proč je to dnes trochu jinak? Já si fakt nevzpomínám, že my, co jsme tehdy chodili hákovat, nadávali na ty, co měli odhákováno a užívali si důchod.

16.10.2023 v 11:19 | Karma: 36,64 | Přečteno: 1069x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

Cikáni a gádžové

Nedávno na Interview TV24 byl hostem pan Patrik Banga. Bezesporu člověk s velkým renomé. V jednom mě ale překvapil, když na konstatování redaktora, že většinová společnost spíš straní Ukrajincům snad proto, že oni pracují?

11.8.2023 v 17:46 | Karma: 39,12 | Přečteno: 1790x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

Pan prezident

Pan prezident se chová opatrně a diplomaticky. Tady připusťme, že asi musí, chce-li být hlavou nás všech. Přesto se někomu může zdát, že je to chvílemi jak u chytrý Horákyně, co dokázala bejt nahá i voblečená.

1.7.2023 v 18:09 | Karma: 26,01 | Přečteno: 639x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

Casanovou na starý kolena

Umění balit holky se v partě kluků a později chlapů, už od puberty vždycky cenilo. Kdo to uměl, stál na vyšším šprinclíku hierarchistických štaflí začínajících mistrů světa.

23.3.2023 v 21:45 | Karma: 20,88 | Přečteno: 405x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1318x
Důchodce na plnej úvazek

Seznam rubrik