Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Můj Titanik, vrak lodi Thistlegorm

Poprvé jsem se s ním setkal jako žáček šesté třídy. Byl to uchvacující pohled. Ležel na dně Rudého moře, jako velký raněný obr, ve své velikostí s konci v nedohlednu, a naplněný úžasným nákladem.

V podpalubí s vyrovnanou řadou náklaďáků, motorek a s fůrou nejrůznějších přepravek a beden. Bylo to tak úžasný, že ani truhlice s diamanty a zlatem tam, začínajícímu puberťákovi, nechyběly. Dětská fantazie je něco jako perpetuum mobile, škoda jen, že s věkem se přestává točit. Vagony na palubě, to teda jo, ale zajímavější, pro dvanáctiletého kluka, bylo určitě dělo na zádi. No jasně, přeci proti pirátům. A ti, jednou po půlnoci přišli.

Moje první setkání s vrakem mi zprostředkoval francouzský oceánograf Jacques Yves Cousteau ve filmu Svět ticha. Ten obraz mi zůstal pod kůží, ale na oživení jsem si musel počkat dlouhá desetiletí. Vrak totiž padnul do zapomnění, protože lišák JYC polohu zatajil. Až na začátku devadesátek byl Thistlegorm znovu objeven. Zatímco on stále ležel na dně, jeho tragický příběh postupně vyplouval na hladinu.

Byla to moderní britská obchodní loď, ale protože se narodila do války (1940), musela narukovat. V severní Africe bylo třeba zásobovat ty, co bojovali na správný straně, a tak Thistlegorm naložený válečným materiálem vyrazil do Alexandrie. Musel obeplout celý africký kontinent. Protáhnout se kolem Gibraltaru a použít nepoměrně kratší cestu Středozemním mořem, by byla pro loď a její důležitý náklad přímo sebevražda. To díky těm, co stáli na špatný straně, italským ponorkám a německé Luftwaffe.

Po dlouhé cestě začátkem října zakotvila v Rudém moři a čekala, až se pro ni uvolní nedaleký Suezský průplav. Jak dlouho ležela na kotvě poblíž Sinaje pod pražícím sluncem nevím, ale to vedro muselo být pro devětatřicet mužů posádky až dusivé. Nikdy není tak zle, aby nabylo hůř, a také že jo. Přiletěly dva bombardéry se svastikami na křídlech. Přikradly se jako praví lupiči pod rouškou noci krátce po hodině duchů. Zásah bombou do skladu munice byl fatální. Loď se rozlomila a potopila během několika minut. Tragédii nepřežilo devět námořníků.

Sestupuju s kamarády podél lana směřujícího ke stále tmavšímu stínu pod námi, který s hloubkou dostává ostřejší kontury. Na přídi u cisternového vagony se rozhlédnu, ale nezdržuji se. Chvátám do nákladového prostoru. Víte, ty auťáky. Ty, co jsem tam jako mladej ogar viděl na vlastní oči v kině Alfa na Václaváku. Ty přeci nikdo nemoh ukrást. Jó, byly tam. Už ne tak hezky srovnané, ale byly. Na jejich kapotážích si pochutnávala mrcha koroze stejně tak, jako na vedle trochu rozházených Besárnách (motocykl BSA). No jasně, že to poznávám a co víc.

Kolem vraku se povalují další části nákladu rozházeného výbuchem. A musela to bejt velká pecka.

Pomuchlaný vagon, co měl možná žíznivým vojákům v poušti vozit vodu. Malý tančík, ležící na zádech, taky už značně přežvýkaný zubem času a nepřehlédnutelné obrovské náboje.

Ještě květ lodního šroubu, na ten se nesmí zapomenout. Ale jo, všechno, co jsem si ve svém pravěku zapsal za uši tam bylo. I to dělo, co původně čekalo na piráty tam vartuje dál.

Přesto mi tu pořád něco chybí. Pomalu a neochotně se smiřuju s tím, že to, co hledám už tu není. Uteklo příliš času, než aby školáčkovo okouzlení přežilo ta desetiletí. Napadla mě slova známé písničky pana Suchého - „Dítě věří tomu, že z domu do ulice, vede chodba tajná, o čem nemá, domovní důvěrnice ani šajná-á.“

„Smiř se s tím, ty vole,“ ulevím si, když pomalu stoupám k hladině. „S tvojí fantazií domovní důvěrnice, to hledané „NĚCO“, už dávno vodnes čas.“

Uběhlo dalších skoro třicet let a já zalistoval v albech. Přiznávám, že té babě správcové, co mě už dávno stáhla z oblaků zpátky na zem, jsem na starý kolena odpustil. Zase mě totiž naučila vzpomínat.

Foto: archiv autora a Václava Kříže s jeho svolením.

Autor: Zdeněk Kloboučník | neděle 6.2.2022 15:07 | karma článku: 0 | přečteno: 226x
  • Další články autora

Zdeněk Kloboučník

„Ale dědo, kurva se neříká,...

...máš tu vnučky tak se ovládej, co z těch holek potom má vyrůst“, opře se do mě manželka pro moje prostořeké zaklení. Do nastalého ticha se po špičkách ozve odvážnější z potomků.

7.1.2024 v 15:03 | Karma: 21,16 | Přečteno: 599x | Diskuse

Zdeněk Kloboučník

I moje generace měla svoje důchodce

Žádná trága, bylo to normálka, tak proč je to dnes trochu jinak? Já si fakt nevzpomínám, že my, co jsme tehdy chodili hákovat, nadávali na ty, co měli odhákováno a užívali si důchod.

16.10.2023 v 11:19 | Karma: 36,64 | Přečteno: 1070x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

Cikáni a gádžové

Nedávno na Interview TV24 byl hostem pan Patrik Banga. Bezesporu člověk s velkým renomé. V jednom mě ale překvapil, když na konstatování redaktora, že většinová společnost spíš straní Ukrajincům snad proto, že oni pracují?

11.8.2023 v 17:46 | Karma: 39,12 | Přečteno: 1790x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

Pan prezident

Pan prezident se chová opatrně a diplomaticky. Tady připusťme, že asi musí, chce-li být hlavou nás všech. Přesto se někomu může zdát, že je to chvílemi jak u chytrý Horákyně, co dokázala bejt nahá i voblečená.

1.7.2023 v 18:09 | Karma: 26,01 | Přečteno: 639x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

Casanovou na starý kolena

Umění balit holky se v partě kluků a později chlapů, už od puberty vždycky cenilo. Kdo to uměl, stál na vyšším šprinclíku hierarchistických štaflí začínajících mistrů světa.

23.3.2023 v 21:45 | Karma: 20,88 | Přečteno: 405x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  19:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Lepru mezi sebou ve středověku šířili lidé a veverky, tvrdí studie

4. května 2024  19:40

Lepra se ve středověké Anglii přenášela mezi lidmi a veverkami. Zjištění podporuje teorii, že při...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1318x
Důchodce na plnej úvazek

Seznam rubrik