Proč by nemohl bejt generál hlavou státu?

12. 12. 2022 11:58:50
Dyť už to tu bylo a přiznejme si, že vojenskej mundůr sluší každýmu. Může to bejt třeba úplnej pitomec, ale uniforma dokáže divy. Třeba takovej armádní generál Čepička, v podstatě šedá ouřednická myš, ale věděl jak na to.

Podařilo se mu sbalit prezidentovu dceru, mladou Gottwaldovou a vděčnej tchán z týhle oportunistický nuly udělal generála armády. To už byla velká šajba, nad kterou stál už jen taťka Kléma a aby ta prezidentská dominance byla aspoň trochu znát, nechal si taky spíchnout khaki mundůr. A protože mu to v něm seklo, jeho nástupce Tonda Zápotockej ho taky musel mít.

Jasně, byli to komouši, a proto my, dnešní bytostní demokrati, to nemůžeme chválit. A navíc přece Masaryk ani Beneš se k omundůrování nesnížili, byť u svých císařských předchůdců měli dokonalej vzor. Císař Pán, František Josef, vulgo starej Procházka, měl civil snad jen do postele. Jeho uniforma, já ho bez ní ani neviděl, byla skoro umělecký dílo. To samozřejmě nebylo jen tak pro nic za nic. Takováhle persóna musela oslňovat a určitě se to dařilo. Jeho outfit vytuněnej zlatými řetězy, šňůrami uštrikovanými ze zlatých nití, to všechno se muselo lesknout. Na hrudi jedno cingrlátko vedle druhýho a všechny samozřejmě za statečnost. A pokrývka hlavy? Žádná brigadýrka, ani u ní, jeho PRisti nic nenechali náhodě. Když na Mocnáře zasvítilo sluníčko, možná házel prasátka kolem sebe jak zrcátková koule pod stropem dnešních diskobárů. Lid obecný koukal v úžasu, a vo to šlo.

Že tahle císařská aura pro některé z nás stále ještě problikává, se občas v postesknutí objeví i zde. Většinou tihle milovníci R-U Mocnářství jsou ti, co militantně nenávidí našeho prezidenta a já jim rozumím. Taky bych si ho nedokázal představit navlečenýho do gatí s lampasama, se sakem s otřásněnýma nárameníkama a s šavlí u opasku. Ani čepice s chocholem z kohoutích pér by to už nevytrhla. Víte, někdo na to prostě nemá figuru, a tak to maximálně dotáhne na Antona Špelce ostrostřelce. Ale zpět do padesátých let k lidovým prezidentům.

Jak jsem výše zmínil, naši dělničtí prezidenti Gottwald a Zápotockej opustili děl. třídu a stali se generály. A naši dělníci (bramborářů se nikdo neptal), nepochopitelně jásali. No fakt, oni to jako zradu nebrali. Prostě uniformy, až na výjimky, vždy píárko dokázaly pozvednout. To bylo, je a bude.

Další prezident, Novotný, chodil už jen v civilu a možná by to tak zůstalo nebýt jeho nástupce, kterej se v tomhle armádním smokingu, navíc ozdobeným zlatou hvězdou Hrdiny Sovětskýho svazu, občas ukázal a my na něj trochu i vsadili. Bylo to v hektický době kolem osmašedesátýho a možná jsme trochu doufali, že se prezidenta Svobody s nárameníkama plných zlatejch hvězd, Rusáci zaleknou stejně, jako já v dětským věku ruskýho bohatýra Iliji Muromce. Nezalekli, tehdá se zaleknul ten Muromec z Čech.

Já bych tohle téma neotvíral, kdyby se do Petra Pavla nevobouvali někteří novináři. Má svůj PR tým a ten mu správně poradil, že generálskej mundůr může některý oslovit. Jeho rádci věci rozumí, a tak generál v. v. jezdí na silných motorkách, nebo přesazuje na zahrádce bylinky. Králíkárny tentokrát nepoužili, ty minule zklamaly i přes to, že ve stahování králíků byl pan Drahoš dobrej. Určitě lepší než v tel. debatách, kde ho z kůže stáhnul protikandidát.

V podstatě jsem chtěl napsat, že generálskou hodnost ani uniformu za handicap nepovažuju, a přiznávám, že Petru Pavlovi mundůr sluší, a navíc je to, a to si řekněme na rovinu, fešák. V ženský části voličstva má zelenou a vy, pane prezidente, nestrašte, že nás to hodí někam k banánovým republikám, je to jen návrat k našim kořenům.

Každý bude volit podle sebe. Vůbec jsem nechtěl zpochybnit, či podpořit některýho z kandidátů. Nakonec i já sám v tom mám hokej. Začínám si myslet, že je to v podstatě fuk. Ať to bude Petr nebo Pavel, vyjde to nastejno.

Autor: Zdeněk Kloboučník | pondělí 12.12.2022 11:58 | karma článku: 18.53 | přečteno: 498x

Další články blogera

Zdeněk Kloboučník

„Ale dědo, kurva se neříká,...

...máš tu vnučky tak se ovládej, co z těch holek potom má vyrůst“, opře se do mě manželka pro moje prostořeké zaklení. Do nastalého ticha se po špičkách ozve odvážnější z potomků.

7.1.2024 v 15:03 | Karma článku: 20.62 | Přečteno: 598 | Diskuse

Zdeněk Kloboučník

I moje generace měla svoje důchodce

Žádná trága, bylo to normálka, tak proč je to dnes trochu jinak? Já si fakt nevzpomínám, že my, co jsme tehdy chodili hákovat, nadávali na ty, co měli odhákováno a užívali si důchod.

16.10.2023 v 11:19 | Karma článku: 36.64 | Přečteno: 1069 | Diskuse

Zdeněk Kloboučník

Cikáni a gádžové

Nedávno na Interview TV24 byl hostem pan Patrik Banga. Bezesporu člověk s velkým renomé. V jednom mě ale překvapil, když na konstatování redaktora, že většinová společnost spíš straní Ukrajincům snad proto, že oni pracují?

11.8.2023 v 17:46 | Karma článku: 39.12 | Přečteno: 1790 | Diskuse

Zdeněk Kloboučník

Pan prezident

Pan prezident se chová opatrně a diplomaticky. Tady připusťme, že asi musí, chce-li být hlavou nás všech. Přesto se někomu může zdát, že je to chvílemi jak u chytrý Horákyně, co dokázala bejt nahá i voblečená.

1.7.2023 v 18:09 | Karma článku: 25.88 | Přečteno: 639 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 12.17 | Přečteno: 229 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 395 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.02 | Přečteno: 104 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.88 | Přečteno: 575 | Diskuse
Počet článků 191 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1259

Důchodce na plnej úvazek

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...