Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

I moje generace měla svoje důchodce

Žádná trága, bylo to normálka, tak proč je to dnes trochu jinak? Já si fakt nevzpomínám, že my, co jsme tehdy chodili hákovat, nadávali na ty, co měli odhákováno a užívali si důchod.

Každá generace má svoje seniory, tak to bylo, je a bude. Ani ti dnešní bojovníci proti dědkům a bábám s tím nic neudělají.

Už nějaký ten rok je tu patrný úsilí, jak se dostat na kobylku těmhle mandatórystům. Že vyzobávají velkej díl našeho společnýho koláče je pravda a ta začíná bejt skoro neodpustitelná. Přesto si myslím, že to není ten hlavní důvod, že je to jen ten pověstnej klacek na bití psa.

Tu mezigenerační nevraživost z velký části nastartovalo, že my, starochové, blbě volíme. No asi jo. Vzpomeňte na „Přemluv dědka, přemluv bábu“. Mádl a Issová se svým apelem, tehdy před volbami, uhodili hřebíček na hlavičku. Nevím, možná herci vnímají boj proti nespravedlnostem trochu jako poslání, něco jako svůj vedlejšák. Někde jsem slyšel, že umělci jsou svědomím národa, a snad proto se k nápadu s vykecáním díry do hlav lelkujících důchodců, přidali další z jejich branže. Zaznělo dokonce i o vychcípání starejch, jinak se to tu prej nepohne (Eva Holubová na DVTV). Herečka Hrzánová tak kategorická nebyla, jen navrhovala, aby senioři před volbami absolvovali nějakej test, esli jim náhodou moc nešplouchá na maják.

Apel našeho art národního svědomí povzbudil i širší obec, a tak se dalo slyšet třeba, že dědkové za volantem zdržují na silnicích a báby se v marketech motají mezi regály jak nudle v bandě a brzdí provoz. Dynamiku života pramenící z dnešních makáčů, to prostě brzdí. Snad proto se mladejm při nalézání novejch pravd daří a hodí se i heslo „Mládí vpřed“. Nic novýho pod sluncem, vždyť to už tu bylo. V padesátých létech tady mladá garda řádila jak černá ruka. I tehdá jejich pravdy byly, stejně jako dnes, z ranku, řezání si větve pod zadkem.

Když skončilo to opojný období pod rudými fanglemi, přišlo v šedesátých letech vystřízlivění a později i kocovina. Ta je v sedmdesátkách držela v ilegalitě a skončila asi až Chartou 77. To tehdá nalezli novou pravdu a přiznávám, že reinkarnace, byť už zestárlý mladý gardy, byla veřejností přijata s nadšením.

Já v tom trochu vidím od mladejch nevděk, ale co, ten přeci vládne světu. Přesto by nebylo od věci, kdyby dnešní důchodobijci připustili, že taky žijí z práce a píle těch, na který hudrají. Bydlí v domech který nepostavili, užívají komfortu u jehož zrodu nestáli. A vůbec, komu se to zdá málo, ať se rozhlídne kolem. Stejně jako dnes oni, i my jsme přišli k prostřenýmu stolu díky předkům, kteří si uměli vyhrnout rukávy.

Momentálně se zdá, že mezigenerační válka trochu utichla. Možná je to z uspokojení, že dědkové a báby dostali ťafku seškrtáním jejich renty, možná tím, že momentálně nehrozí zásadní předvolební klání. Vynechávám volby „flastenců“ do EU parlamentu. Tu máme stejně jako většina i my letití, u zadku.

Ano, na důchody musí někdo někde vydělat, to je fakt. Nedávno mě dojal pirát Michálek s konstatováním, že není možný, aby na jednoho důchodce pracovali dva, co dokáží generovat hodnoty. Ale buďme spravedliví páni konšelé. I vy jste placení z píle a pracovitosti těch, co umí orat a sít. Jen bych se zeptal pana Michálka, esli ví, o kolik víc se musí zorat a osít, aby zbylo taky na ně.

Autor: Zdeněk Kloboučník | pondělí 16.10.2023 11:19 | karma článku: 36,64 | přečteno: 1069x
  • Další články autora

Zdeněk Kloboučník

„Ale dědo, kurva se neříká,...

...máš tu vnučky tak se ovládej, co z těch holek potom má vyrůst“, opře se do mě manželka pro moje prostořeké zaklení. Do nastalého ticha se po špičkách ozve odvážnější z potomků.

7.1.2024 v 15:03 | Karma: 21,16 | Přečteno: 599x | Diskuse

Zdeněk Kloboučník

Cikáni a gádžové

Nedávno na Interview TV24 byl hostem pan Patrik Banga. Bezesporu člověk s velkým renomé. V jednom mě ale překvapil, když na konstatování redaktora, že většinová společnost spíš straní Ukrajincům snad proto, že oni pracují?

11.8.2023 v 17:46 | Karma: 39,12 | Přečteno: 1790x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

Pan prezident

Pan prezident se chová opatrně a diplomaticky. Tady připusťme, že asi musí, chce-li být hlavou nás všech. Přesto se někomu může zdát, že je to chvílemi jak u chytrý Horákyně, co dokázala bejt nahá i voblečená.

1.7.2023 v 18:09 | Karma: 26,01 | Přečteno: 639x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

Casanovou na starý kolena

Umění balit holky se v partě kluků a později chlapů, už od puberty vždycky cenilo. Kdo to uměl, stál na vyšším šprinclíku hierarchistických štaflí začínajících mistrů světa.

23.3.2023 v 21:45 | Karma: 20,88 | Přečteno: 405x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

Zalezte do kouta a šoupejte nohama

To údajně řekla paní Pekarová Adamová na adresu opozice. Možná se věřilo, že tento arogantní výrok šéfky dolní komory vyšumí tak, jak časem získá zkušenosti z vrcholný politiky.

16.3.2023 v 17:21 | Karma: 33,21 | Přečteno: 823x | Diskuse
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1318x
Důchodce na plnej úvazek

Seznam rubrik