Diskuse

Seš tu platnej, jak Vládní vojsko v Itálii

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VC

Protože hlídali želznici a tudíž chodili po trati, tak se jim říkalo;-D

0 0
možnosti
JW

J58i26ř41í 30W36a91l63t32e47r

11. 11. 2016 23:37

Je někde tento rozhovor dostupný?

0 0
možnosti
ZK
JH

Veřejnost na vládní vojsko jako na kolaboranty nepohlížela, už jenom z toho prostého důvodu, že proti odboji nedělali v podstatě nic. Pouze formální hlídání tratí, leč IMHO není zaznamenáno, že by zabránili nějaké destrukci. Veřejnost naopak povzbuzovalo, když mohla vidět vojáky v uniformách bývalé čs. armády.

Čehož si byl vědom i K.H. Frank, který se snažil dostat "vladaře" pryč z Protektorátu, protože si zcela správně uvědomoval, že při povstání nebudou váhat. Na východní frontu nepřicházeli v úvahu, proto nakonec byla zvolena Itálie.

Tam ovšem vládní vojáci neváhali, nečekali na postup fronty a hned od svého příjezdu masově přebíhali k partyzánům. Už po několika týdnech museli Němci naše vojáky pro naprostou nespolehlivost odzbrojit a převést je k pracem na opevňování, kde se samozřejmě také nepřetrhli.

U partyzánů bojovali několik měsíců, do Francie se přesunovali většinou začátkem zimy, už jenom kvůli problémům se zásobováním, partyzánů bylo v horách zkrátka moc. V obrněné brigádě bojovali statečně, stejně tak i jediný prapor, co zůstal doma, se automaticky zapojil do pražského povstání.

Závěrem možno říci, že vladaři byli okupantům daleko méně užiteční ve svém vojsku, než v civilu, kdy by chtě nechtě museli participovat na výrobě pro Reich až do konce války.

4 0
možnosti
AR

Dobrá připomínka zvláště pro ty, kteří o existenci tehdejšího Vládního vojska za svého mládí neslyšeli doma nic.

1 0
možnosti
Foto

R^ Ano byli hrdinové i ,,hrdinové". Ti skuteční říkávali těm druhým též ,,pohádkáři". Ale, to se nezměnilo dodnes. Je ovšem pravda, že do našich vojsk u spojenců byl i přijímáni mnozí, i němců nevyjímaje. Jinak, i otec kardinála D.D. prošel onu Vámi popisovanou anabázi, až po RAF. To píši bez jakékoli dehonestace vůči mnohým. I taková byla válka.

2 0
možnosti