Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vona chce jít učit cígoše

     „Někam až na Ústecko,“ odpověděl hořce Pavel na mojí otázku, jestli se konečně s Monikou vezmou, když už teď má po vejšce.

     „Ty vole, doufám, že jí to rozmluvíš. Pražanda a pude se zakopat někam na sever do pohraničních hvozdů.“

     „No asi ne. Zdá se, že je rozhodnutá. Učit chtěla vždycky a tuhle nabídku ministerstva přijala jako poslání.“

     Bylo pár let po „Sametovce“ a turbulentní doba přinášela nové výzvy. Monika vlastně nebyla až takovou výjimkou i my ostatní hledali kam se vrtnout. Rudá žába na prameni života odlezla někam do rákosí, kde si hojivě lízala rány, občanstvo se svobodně nadechlo a začalo věřit, že teď to půjde, když ne jak po másle, určitě lépe.

     Asi o měsíc později na společné dovolené v Chorvatsku se Monika stala terčem nepochopení širší party přátel při večerním vysedávání v přístavní hospůdce. Svoje přesvědčení ale bránila srdnatě.

     „Běžte se bodnout s těma genama, pořád se jen opakujete, Chánov, bordel a zase Chánov. Vám neleze do hlav, že se doba mění. Celý staletí se na Romy koukalo z krz prsty, proto se to nikam nepohnulo. Chodím na semináře od školství. Vytváří se úplně nová koncepce, bude to stát čas a určitě i prachy, ale za deset patnáct let se nám to všem vrátí.

     „Patnáct let se budou do cikánů lejt prachy, aby pochopili, že se maj mejt, uklízet, nehulákat a chodit do školy nebo do práce. To si děláš srandu. Každý normální dítě v šesti letech, kdy začne chodit do školy tohle všechno umí a chápe a vy s tou vládní agenturou na to potřebujete patnáct let,“ téměř se rozčílil jeden z party za tichého souhlasu či pokyvování většiny. I já jsem připustil, že je na tom hodně pravdy, ale Moniku jsem nezatracoval. Její odhodlání napravovat špatné věci se mi líbilo.

     Po roce se naše, byť trochu prořídlá parta opět sjela na jadranském pobřeží. Chyběli ti, asi úspěšnější, kterým jejich plnější peněženka nabídla exotičtější destinace. Za totáče Jugoška byla naprostá „špica“ no a to se v nové době rychle měnilo. Sedíme s Monikou mezi stany ve stínu košaté olivy. Ona krájí okurku, zatímco já odkrajuji doušky teplého piva z českého lahváče. Bavíme se na neutrální téma, přesto se po chvíli osmělím, ač tuším, že to může znít trochu kontroverzně.

     „Ty Moni, loni si začala učit na zvláštní škole. Ač mi to nebudeš věřit, držel sem ti palce, pomohlo to trošku?“

     „Víš, jsou to většinou malá cikánčata a je mi jich chvílemi až líto. V jejich očích je jasně čitelná rozpolcenost. Na jedné straně školní řád, na tý druhý ten rodinný, ale spíš neřád. Ale z boje se neutíká,“ přátelsky mě plácne po zádech a mizí směrem k pláži. Radši se bude bolestivě smažit, než vést bolavý hovor, alespoň tak jsem to v té chvíli pochopil.

     Proud času po desetiletích odnesl naší partu do historie a možná po celém světě, přesto platí, že svět je malej. Zatímco manželka bloudí mezi stánky na náměstí, já jsem zabloudil se psem na nábřeží k Berounce a koho tam nepotkám.

     „No to je Monika, nebo né. Ale jó, je to ona. Ahoj Moni, kde si se tu vzala? Bobe neskákej, sedni. Myslí si, že se musí s každým přivítat,“ omlouvám psa a bez optání přisedám na lavičku ke kdysi spřízněné duši. V přátelském hovoru, zahřívaném jarním sluníčkem, škrtám jeden otazník za druhým, který na ni střílí moje zvědavost. Učí tady na gymnáziu, ale dojíždí z Prahy, kam se po dvaceti letech přestěhovali s manželem a dcerami z Ústí.

     „Víš, holky čeká střední, v Praze je větší výběr a tak jsme tam prodali byt i chalupu po rodičích a ani to moc nebolelo.“

     „Ty Moniko, nezlob se na mne, ale musím se tě zeptat. Na sever si před dvaceti lety odcházela s přesvědčením, že potřebným se musí pomáhat a já možná byl jeden z mála, který tě za tvůj „don Quijotský“ nápad neodsuzoval. Změnilo se něco, vidíš to dnes jinak. Vláda teď vylezla s novou koncepcí při začleňování v podstatě cikánů. Má s ní šanci na úspěch?“

     Usmála se na mě a mně se ulevilo. Bál jsem se, že mě s tím pošle někam, ale ona se rozpovídala.

     „Co já těch koncepcí zažila. Mohla bych je sociální pracovníky učit. Přiznávám, že tu poslední jsem už nestudovala, ale jak jí periferně vnímám, je to stará věc v nové fasádě. Nemůže bejt ani dobrá, když se rodí tam, kde ten problém není.

     „Počkej,“ skáču jí do řeči, „copak vy tam na krajích a okresech nemáte úřady a úředníky, který se s tím denně perou?“

     „Zdenku, státní úředník musí být v první řadě loajální kejval, jinak dřív nebo pozdějš letí. Navíc se všechny tyhle nesmysly platí z peněz, který vydělal někdo anonymní někde. Nezlob se, mám ještě odpoledku, vlastně jsem si odskočila nabít baterky jarním sluníčkem."

     „Jo, rozumím, nechci tě zdržovat, ale vážně tahle situace nemá řešení?“

     „Ne, zatím ne. Pokud se vláda neodváží sociální dávky natvrdo vázat na pracovní poměr, nic se nezmění. Prostě každý dítě musí vidět, že před tím než vyrazí do školy, táta už dávno zařezává v práci. Zatím většinou vidí pravý opak, který se stává normou. Takový statistiky nikdo nedělá, ale ze svý patnáctiletý zkušenosti vím, že děti pracujících romů, měli neporovnatelně lepší docházku než ty, co se jejich táta jen válel na gauči. A neříkej, že je práce málo. Kolik úspěšných lidí začalo třeba mytím nádobí. Znáš to starý moudro, nedávej hladovějícímu rybu, nauč ho ty ryby chytat."

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Kloboučník | úterý 28.4.2015 22:24 | karma článku: 32,51 | přečteno: 1239x
  • Další články autora

Zdeněk Kloboučník

„Ale dědo, kurva se neříká,...

...máš tu vnučky tak se ovládej, co z těch holek potom má vyrůst“, opře se do mě manželka pro moje prostořeké zaklení. Do nastalého ticha se po špičkách ozve odvážnější z potomků.

7.1.2024 v 15:03 | Karma: 21,16 | Přečteno: 599x | Diskuse

Zdeněk Kloboučník

I moje generace měla svoje důchodce

Žádná trága, bylo to normálka, tak proč je to dnes trochu jinak? Já si fakt nevzpomínám, že my, co jsme tehdy chodili hákovat, nadávali na ty, co měli odhákováno a užívali si důchod.

16.10.2023 v 11:19 | Karma: 36,64 | Přečteno: 1070x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

Cikáni a gádžové

Nedávno na Interview TV24 byl hostem pan Patrik Banga. Bezesporu člověk s velkým renomé. V jednom mě ale překvapil, když na konstatování redaktora, že většinová společnost spíš straní Ukrajincům snad proto, že oni pracují?

11.8.2023 v 17:46 | Karma: 39,12 | Přečteno: 1790x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

Pan prezident

Pan prezident se chová opatrně a diplomaticky. Tady připusťme, že asi musí, chce-li být hlavou nás všech. Přesto se někomu může zdát, že je to chvílemi jak u chytrý Horákyně, co dokázala bejt nahá i voblečená.

1.7.2023 v 18:09 | Karma: 26,01 | Přečteno: 639x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

Casanovou na starý kolena

Umění balit holky se v partě kluků a později chlapů, už od puberty vždycky cenilo. Kdo to uměl, stál na vyšším šprinclíku hierarchistických štaflí začínajících mistrů světa.

23.3.2023 v 21:45 | Karma: 20,88 | Přečteno: 405x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

OSN posílila postavení Palestiny, vyzývá ke schválení členství. Česko bylo proti

10. května 2024  17:38,  aktualizováno  18:17

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci, podle níž by se Palestina měla stát plnohodnotným členem...

Učiteli nepřidáme, zaplatíme školníka. Peníze pro pedagogy použijí školy jinak

10. května 2024

Premium MŠMT slibovalo přidat učitelům až na 130 procent platu. Aby se ředitelé škol vyhnuli propouštění,...

QR kód vedl k zubaři. Policie hned první den řeší desítky falešných lístků na MS

10. května 2024  17:56

S pátečním začátkem hokejového šampionátu přicházejí i první podvedení fanoušci, kteří si zakoupili...

Izrael chystá v Rafáhu menší akce, aby nedráždil USA. Hamás myslí na comeback

10. května 2024  11:57,  aktualizováno  17:53

Izrael plánuje v částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy provést několik oddělených vojenských operací...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1318x
Důchodce na plnej úvazek

Seznam rubrik