Zdeněk Kloboučník

Co když je to trochu jinak

11. 04. 2017 19:03:42
Co když Asad je jen loutka na šňůrkách svých generálů. Co když je to obyčejný slaboch, který klopýtavě vládne velké zemi jen proto, že vladařské žezlo zdědil po tatínkovi.

Vládne z Boží milosti a o vůli Nejvyššího se nediskutuje. Mějme pochopení, protože i u nás to dříve také tak bylo, než naši předkové zjistili, že dědic trůnu může být i pěknej vůl a nastolili jiný systém, kde štempl od Nejvyššího nemá cenu ani zlámaný grešle.

Bašár Asad z evropského pohledu vypadá přijatelně a to může klamat. Nenosí na hlavě ručník, nechodí v noční košili a stejně tak i jeho žena vypadá evropsky. To je sice zoufale málo na vladařskou roli, kterou mu sudičky přiřkly, ale co, je to Aláhova vůle a ta v arabském světě stále platí. Šance na uklidnění v Sýrii, tlačená přes tohoto prezidentského monarchu, vypadala jako nejlepší ze všech špatných. No a do toho teď Trump.

Ta neřízená střela poslala pár řízených střel do řad syrské armády se vzkazem generálům, že tohle se nedělá. Petr nebo Pavel, Bašár nebo Burhán, padni komu padni. Dá se to možná číst jako varování. „Teď jste přišly o pár letadýlek, berte to jako políček, příště přiletí facka a když ani ta nepomůže, dostanete do zubů.“ Samozřejmě vím, že situace je daleko složitější, ale takhle mi to připadá čitelnější a Trumpův krok, který mě zaskočil, pochopitelnější.

Neznám skripta vojenských akademií, ale vsadím se, že neučí své studenty, aby se k nepříteli a jeho podporovatelům, byť civilním, chovali korektně. „Nejdřív střílej a pak přemejšlej,“ to platí všude, ani my nejsme svatouškové. Možná, že v arabském světě ta, až barbarská neúcta k lidskému životu, platí dvojnásob. Nakonec to vidíme a už nám ani brada z toho nepadá, jak si zvykáme. Jsme s tím konfrontováni skoro denně a už ne jen přes obrazovky, ale i v reálu. Zkusme přesvědčit své muslimské bratry, že takhle NE. Je to pořád lepší, než když nás oni přesvědčí, že takhle JO.

Víte, vážení přistěhovalci, správně jste pochopili, že Evropané nejsou zlí. Teď ještě pochopte, že nejsme blbí. Míček je na vaší straně, jinak začne mela.

Autor: Zdeněk Kloboučník | karma: 13.19 | přečteno: 516 ×
Poslední články autora